0 4 min 55 yrs

Drömmer du om att bo i ett annat land? Det är många svenskar som under en tid eller för resten av sina liv bor utomlands. Det handlar om att våga och hitta sätt att göra det möjligt.

Flytta utomlands

Att flytta utomlands är ett väldigt brett begrepp. Om du flyttar till Norge har du ju flyttat utomlands, men det är väldigt stor skillnad på att flytta till Norge eller Thailand. Vissa länder, som nordiska länder och inom EU, är det lätt att flytta till. Andra länder kräver att du söker visum och du kommer troligtvis att hamna utanför det sociala skyddsnätet med statlig försäkringskassa, pensionssparande och a-kassa. Trots det är det värt att våga uppfylla drömmen.

Besluta dig

Det första du behöver göra är att besluta dig. Du lever bara en gång och du måste fråga dig vad du vill göra med ditt liv. Ska du fortsätta att drömma om att bo utomlands eller ska du ta tag i saken och göra det möjligt? När du har beslutat dig för att flytta är det dags att börja planera.

Pengar på kontot

Flyttpacka ihop

Det är klokt att ha pengar på bankkontot inför flytten. Både för att det kostar att flytta, men också för att det kan ta tid innan du har fått jobb och kommit igång i det nya landet. Därför bör du börja med att spara ihop ett rejält flyttkapital. Planerar du att vara borta under en längre tid är det också klokt att försöka ha så lite lån som möjligt. Men du kan naturligtvis flytta och ändå ha lån, som till exempel CSN-lån. Förutom pengar på banken behöver du kunna försörja dig. Om du flyttar inom EU kan du börja jobba så fort du har kommit till det nya landet. I annat fall kan det vara klokt att ha eget företag. Hur snabbt du får tag på jobb beror på kontakter och hur duktig du är på landets språk.

Hitta bostad

Om du är 20 år kan du flytta till ett annat EU-land och bo på vandrarhem medan du letar efter boende. Men om du är vuxen och van vid eget hus eller lägenhet, så är det absolut bästa att hitta en bostad i förväg. Det innebär att du kommer att behöva resa till landet för att titta på bostaden och skriva kontrakt, såvida du inte kan göra det online. I början är det bättre att välja ett lite dyrare, men säkrare boende, från en bostadsförmedling. Särskilt ifall du inte reser till landet och tittar på bostaden. Så att du inte blir lurad.

Folkbokför dig i det nya landet

När du flyttar från Sverige till ett annat land måste du anmäla det till Skattemyndigheten och folkbokföra dig i ditt nya land. Det som är så bra idag är att du kan använda en digital brevlåda, som Kivra, så att du ändå får viktig post från Skattemyndigheten, banker och Pensionsmyndigheten.

Bärhjälp vid flytt

4 min 55 yrs